Vragen over deze actie

Veelgestelde vragen

1.   Wat kost deze energie-bespaar-actie mij?
 Niets.

Voor huurders en woningeigenaren is GRATIS:

 •     Het advies en de hulp van de energieconciërges 
 •     De energiebesparende producten 
 •     Eventueel een nieuw energiezuinig, huishoudelijk apparaat (ter vervanging van een oud energieslurpend apparaat). De bijdrage is maximaal 600 euro.

Er kan soms meer, bijvoorbeeld: 

 • hulp bij het aanvragen van de energietoeslag
 • energieadvies voor eigenaar van een slecht geïsoleerd huis. 
 • een bijdrage aan een verwarmingsinstallatie 
 • extra isolatie van muren of ramen. Ook voor huurders
 • regelingen voor zonnepanelen
 • ......

2.   Wanneer kom ik in aanmerking?

Deze actie is bedoeld voor mensen die in aanmerking komen voor de eenmalige energietoeslag van de gemeente. Dat zijn de mensen met een maandinkomen van maximaal 130% van het sociaal minimum.

Maar deze actie is maatwerk. Je kan ook bellen als je net niet in aanmerking komt voor de energietoeslag, maar wel een slecht geïsoleerd huis hebt. Of als je ook na de instelling van het energieplafond van de overheid, toch nog bij moet betalen. Tips en gratis energiebesparende producten kunnen altijd. Of er meer kan, wordt terplekke bekeken door de energieconciërges. 

 

3. Wie komen in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag van € 1300 in 2022?

Dat kan iedereen zijn die - om wat voor reden dan ook - een lager netto inkomen heeft dan 130% van het sociaal minimum: mensen in loondienst, mensen met alleen AOW, uitkeringsgerechtigden, freelancers, zelfstandigen, studenten, ...  De energietoeslag voor 2022 is nog tot eind mei 2023 aan te vragen.

Als je jonger bent dan de AOW-gerechtigde leeftijd, is 130% van het netto sociaal minimum vanaf 1 januari 2023:

 • € 1.476,64 per maand voor een alleenstaande en alleenstaande ouder
 • € 2.109,48 per maand voor een echtpaar

Als je ouder bent dan de AOW-gerechtigde leeftijd, is 130% van het netto sociaal minimum vanaf 1 januari 2023:

 • € 1.643,38 per maand voor een alleenstaande en alleenstaande ouder:
 • € 2.231,89 per maand voor een echtpaar

 

4.    Hoe kom ik aan de eenmalige energietoeslag voor 2022?De gemeente Lochem zorgt voor de betaling van deze energietoeslag. Heb je geen toeslag gehad, maar denk je wel in aanmerking te komen, dan kan je hier het formulier downloaden >>>  Voor vragen hierover: bakenlochem.nl, telefoon 0573 28 92 90, of whatssapp 06-500 80 619.

 

5.    Komt er ook een energietoeslag voor 2023?Ja, maar de precieze bedragen zijn pas in juni 2023 bekend. Heb je een energietoeslag gehad in 2022, dan krijg je automatisch ook de eenergietoeslag voor 2023. Als je inkomen in 2023 onder de 130% van het sociaal minimum blijft. 

 

6.    Ik vind het aanvragen van de energietoeslag moeilijk. Kan een energieconciërge helpen?

Ja dat kan. Mail naar hulp@energierekeningonbetaalbaar.nl of bel naar 06 11 22 06 92. De energieconciërges komen bij je thuis om te helpen bij het invullen van het formulier. Ze bekijken dan ook je jaarnota en adviseren je over energiebesparing. En brengen eventueel energiebesparende producten aan.

 

7. Ik heb acute betalingsproblemen vanwege de energieprijzen. Wat kan ik doen?

Vanaf 1 februari 2023 heeft de gemeente Lochem een crisisfonds. Voor inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Klik hier door voor inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties.

 

8.    Hoe kom ik aan de korting op de energiebelasting van € 400 in 2022?Daar hoef je niets voor te doen. Je energiebedrijf verlaagt automatisch de energiebelasting die zij in rekening brengen. Je kunt dat zien op je jaarnota van je energie. 

 

9.  Hoe kan LochemEnergie deze hulp en al deze energiezuinige producten betalen?

De gemeente Lochem heeft geld beschikbaar gesteld voor mensen die niet zelf energiezuinige producten en apparaten kunnen kopen, of advies kunnen vragen van commerciële energie-adviseurs. Burgercoöperatie LochemEnergie zorgt ervoor dat dat geld terecht komt bij deze mensen met gratis advies en energiebesparende producten. De huishoudelijke apparaten worden geleverd door lokale leveranciers: Koeleman in Barchem, Expert in Lochem, GGG in Gorssel.

 

10.    Wat is LochemEnergie?

Dat is een burger-energiecoöperatie in de gemeente Lochem met ongeveer 1100 leden. Er zijn ongeveer 100 vrijwilligers, waarvan 15 energiecoaches en energieconciërges. Ze geven tips geven over hoe je zo min mogelijk energie kan gebruiken. Energie die je niet gebruikt, kost tenslotte niks. Maar ze kijken ook of je zelf energie op zou kunnen wekken met zonnepanelen bijvoorbeeld. 

 

11.    Hoe lang loopt deze actie?

Deze actie loopt tot eind 2023.