Vragen over deze actie

Veelgestelde vragen

1.   Wat kost deze energie-bespaar-actie mij?
 Niets.


Voor huurders en woningeigenaren is GRATIS:

  •     Het advies en de hulp van de energieconciërges 
  •     De energiebesparende producten 
  •     Een nieuw energiezuinig, huishoudelijk apparaat (ter vervanging van een oud of kapot apparaat)

Voor woningeigenaren zijn soms nog andere maatregelen mogelijk. Bijvoorbeeld hulp bij het zuiniger afstellen van je cv-ketel, vloer- of dakisolatie, of hulp bij de financiering van zonnepanelen … Je betaalt dan zelf ook een deel. 

 

2.   Wanneer kom ik in aanmerking?

Deze actie is bedoeld voor mensen die in aanmerking komen voor de eenmalige energietoeslag van de gemeente én een energierekening hebben die hoger is dan 12% van het netto maandelijkse inkomen. 

 

3. Wie komen in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag van € 1300?

Dat kan iedereen zijn die - om wat voor reden dan ook - een lager netto inkomen heeft dan 130% van het sociaal minimum: mensen in loondienst, mensen met alleen AOW, uitkeringsgerechtigden, freelancers, zelfstandigen, studenten, ... 

Als je jonger bent dan de AOW-gerechtigde leeftijd, is 130% van het netto sociaal minimum:

  • € 1.360,75 per maand voor een alleenstaande en alleenstaande ouder
  • € 1.943,93 per maand voor een echtpaar

Als je ouder bent dan de AOW-gerechtigde leeftijd, is 130% van het netto sociaal minimum:

  • € 1.513,71 per maand voor een alleenstaande en alleenstaande ouder:
  • € 2.050,54 per maand voor een echtpaar

 

4.    Hoe kom ik aan de eenmalige energietoeslag van € 1300?De gemeente Lochem zorgt voor de betaling van deze energietoeslag. De eenmalige energietoeslag van € 800 is per 1 juli 2022 verhoogd met € 500 naar € 1300,-. Heb je het eerste bedrag van € 800 gehad, dan ontvang je automatisch ook de extra € 500. 

Heb je geen toeslag gehad, maar denk je wel in aanmerking te komen, dan kan je hier het formulier downloaden >>>  Voor vragen hierover: bakenlochem.nl, telefoon 0573 28 90 92, of whatssapp 06-500 80 619.

 

5.    Ik vind het aanvragen van de energietoeslag moeilijk. Kan een energieconciërge helpen?

Ja dat kan. Bel dan ook naar 06 11 22 06 92. De energieconciërges komen bij je thuis om te helpen bij het invullen van het formulier. Ze bekijken dan ook je jaarnota en adviseren je over energiebesparing. En brengen eventueel energiebesparende producten aan.

 

6.    Hoe kom ik aan de korting op de energiebelasting van € 400 in 2022?Daar hoef je niets voor te doen. Je energiebedrijf verlaagt automatisch de energiebelasting die zij in rekening brengen. Je kunt dat zien op je jaarnota van je energie. 

 

7.  Hoe kan LochemEnergie deze hulp en al deze energiezuinige producten betalen?

De gemeente Lochem heeft geld beschikbaar gesteld voor mensen die niet zelf energiezuinige producten en apparaten kunnen kopen, of advies kunnen vragen van commerciële energie-adviseurs. Burgercoöperatie LochemEnergie zorgt ervoor dat dat geld terecht komt bij deze mensen met gratis advies en energiebesparende producten. De huishoudelijke apparaten worden geleverd door lokale leveranciers: Koeleman in Barchem, Expert in Lochem, GGG in Gorssel.

 

8.    Wat is LochemEnergie?

Dat is een burger-energiecoöperatie in de gemeente Lochem met ongeveer 1100 leden. Er zijn ongeveer 100 vrijwilligers, waarvan 15 energiecoaches en energieconciërges. Ze geven tips te geven over hoe je zo min mogelijk energie kan gebruiken. Energie die je niet gebruikt, kost niks. Maar ze kijken ook of je zelf energie op zou kunnen wekken met zonnepanelen bijvoorbeeld. 

 

9.    Hoe lang loopt deze actie?

Deze actie loopt tot eind 2023.